Wandeltochten

Randonnees-Pedestres

Speciaal voor natuurliefhebbers, voor lange wandeltochten of een eenvoudige ontdekkingstocht van een van de oudste bergmassieven die de trost van onze omgeving is.

Het Esterelgebergte is een van de grootste Perm-massieven van Europa (eind van het eerste tijdsperk: 260 tot 225 miljoen jaar). Het is bijna 97 000 hectare groot met een dozijn spitste toppen zoals de Mont Vinaigre (614 m.), Les Suvières (558 m.), Pic de l’Ours (492 m.), Dramont (136 m.).

Lees meer

Gebouwd op vulkanische rotsen, donkerbruin van kleur, biedt het Esterelmassief verrassende contrasten met de groene en zilverkleurige flora: eikenbomen (kurkeik, groene en zwarte eik), naaldbomen (parasol en maritiem), kastanjebomen, amandelbomen, mimosa …

… Een warboel van aarbeibomen, jenerbesstruiken, brem, oleanders

… de garrigue met haar bremsoorten, blauwe bosbessen, tijm

… en de vele grasgewassen en bloemen: Klaprozen, lavendel, zeecineraria, vetplanten en schitterende agaven die wat meer langs de kust groeien.

De fauna is ook zeer verschillend hier, vele insecten waarvan de beroemdste natuurlijk de cicade is maar er zijn ook krekels, sprinkhanen, vele vlinders maar zelfs ook schildpadden (Herman, een beschermde diersoort), hagedissen, wildzwijnen, hazen, konijnen, vogels in alle kleuren (deze omgeving is een tussenstop geworden voor de vogels op doorreis: reigers, roze flamingo’s, eenden, snip …).
Terwijl u zo door de bergen loopt kunt u geconfronteerd worden met een van de winden die regelmatig op het platteland huishoudt: de Mistal, die vanuit de Rhône vallei de hemel schoon blaast, noemen wij ook wel de ‘mooi weerbrenger’; de Oostenwind die daarentegen regen en een grijze lucht belooft; de Sirocco, de warme wind uit de Sahara die alles onder zand bedekt;de Ponant uit het westen geeft een heerlijke verkoelende bries van de zee in de hete zomer.

Tussen al deze geuren en kleuren moet u vooral niet vergeten een tocht te maken naar de vuurtoren van Saint Raphaël, daar of totaan Mandelieu la Napoule loopt het Esterelmassief door tot in het water met allerlei verschillende kleuren: roodtinten, bruin, paarse stenen gaan onder in de diepe blauwe zee, hier bent u op de Corniche d’Or.

73% van de oppervlakte van de Var is bebost, in Fréjus beslaat het bos meer dan 4000 ha aan de voet van het Esterelmassief gelegen. Een schitterend groot terrein dat te voet of op de fiets te ontdekken is.

En vergeet u vooral niet dat het vuur onze grootste vijand is, door branden sterven mensen, dieren, planten, dus opgepast! Bescherm de natuur door ook geen papier zomaar weg te gooien.

De mooiste wandeltochten vindt u op: http://perso.wanadoo.fr/massifdelestrel

Die wij feliciteren want hij deelt zoals wij een passie voor het Esterel gebergte.