Washingtonias (Robusta of Filifera)

Categorie(ën): ,
Washingtonias-Robusta-ou-Filifera

In tegenstelling tot de anderen zijn de stam en de palmbladeren veel groter. Verder groeit hij ook vele malen sneller.

Erythea Armata

Categorie(ën): ,
Erythea-Armata

Een kleine palmboom waarvan de blauw-grijze kleur het bijzonder kenmerk is. De stam lijkt op een fles Perrier water en de groei is erg langzaam.

Chamaerops Humilis

Categorie(ën): ,
Chamaerops-Humilis

Dwergpalm, de enige die oorspronkelijk uit de omgeving van de Middelandse Zee komt. Hij groeit net als een heester met diverse kleine stammen die koppen worden genoemd. De stengels hebben kleine puntige stekels en worden steeds vaker als decoratie gebruikt.

Chamaerops Excelsa (òf Palmboom uit China)

Categorie(ën): ,
Chamaerops-Excelsa-ou-Palmier-de-Chine

Deze lijkt op de voorgaande vanwege dezelfde kleur en vorm van de bladeren maar groeit niet als een heester. De stam is fijn en kan 8 meter hoog worden en de stengels van de bladeren zijn soepel en zonder stekels. Hij kan goed tegen de vrieskou tot – 10°C.

Phoenix Dactylifera

Categorie(ën): ,
Phoenix-Dactylifera

Op verschillende punten lijkt deze palm op de vorige alleen is de stam iets fijner en zijn de bladeren korter maar toch kan deze boom zo’n 15 tot 20 meter groot worden. In het Midden-Oosten en in Afrika worden de vruchten (dadels) geplukt vanwege de grote voedingswaarde.

Phoenix Canariensis

Categorie(ën): ,
Phoenix-Canariensis

Afkomstig van de Canarische eilanden; deze boom is veelvuldig te vinden aan de Côte d’Azur. De bladeren zijn soepel en kunnen wel 5 meter lang worden en de bloemen zijn geel en hangen in trossen. Deze sierlijke plant wordt veel gekweekt. Hij kan 10 meter en zelfs nog groter worden.

Jubaea Spectabilis

Categorie(ën): ,
Jubaea-Spectabilis

Deze boom is een karikatuur van de Phoenix Canariensis, de stam is enorm en de bladeren indrukwekkend maar hij komt minder vaak voor in onze tuinen.

Cycas Révoluta

Categorie(ën): ,
Cycas-Revoluta

Dit is een “dwergpalm” waarvan de stam groot is en de palmbladeren erg dik en veervormig zijn. Hij groeit uitzonderlijk langzaam. De bloemen kunnen wel 2 meter hoog worden, beginnend in de top van de stam en tussen de bladeren doorgroeiend.

Butia Capitata (of Cocos Australis)

Categorie(ën): ,
Butia-Capitata-Cocos-Australis

Dit is een erg mooie palmboom die een erg langzame groei kent. Zijn palmtakken hebben een ronde gebogen vorm, die om de stam heen groeien. De blauw-grijze kleur maakt hem nog specialer. De vruchten, dadels die rond en geel-rood zijn, smaken naar kiwi en ananas en worden vaak uit de hand gegeten of verwerkt in jam, er wordt zelfs ook wijn van gemaakt.

Plataan met esdoornbladeren (Platanus acerifolia)

Categorie(ën): ,
Platane-a-feuilles-Erable-Platanu-acerifolia

De bladeren die vaak afvallen, kunnen wel 25 cm lang en 28 cm breed worden. Bij dezelfde boom groeien wilgenkatjes (donsbolletjes) aan het einde van de takken. De plataan is de boom die het best tegen luchtvervuiling kan. Wanneer hij niet gesnoeid wordt, kan de boom ontzettend groot worden. Helaas is deze boom slachtoffer van schimmels. Op de Place des Lices in Saint-Tropez zult u bomen aantreffen waarvan de stammen omringd zijn met metaal om te voorkomen dat ze omvallen.